De Sint is een engerd

Eerlijk gezegd had ik helemaal niet in de gaten dat ‘onze Dick’ een horrorfilm heeft gemaakt met De Klaas in de hoofdrol. Ook de poster was volledig aan me voorbij gegaan. Best jammer; ik had hem graag levensgroot thuis aan de muur gehad.

Al vaker vroeg ik me af, wat voor mensen het zijn die klagen bij de Reclame Code Commissie – al zullen ze af en toe best gelijk hebben. Zijn het mensen die niets te doen hebben of maken ze zich bezorgd over de teloorgang van het Nederlandse fatsoen?

Ik lees dat velen de affiche te confronterend vonden.

Aaaaaaah!

Wie werd dan precies waarmee geconfronteerd en is dat erg? De Sint is toch een verschrikkelijk enge figuur, of zie ik dat verkeerd. Al jaren wordt hij gebruikt als boeman om kinderen – in ieder geval in november en de eerste dagen van december – zich netjes te laten gedragen. Zoet en braaf zijn loont, stout krijgt de roe, Dieuwertje Blok komt je opzoeken met een rijzweep – nou, als dat zou kunnen – en Zwarte Piet prakt je in een zak.

Op zich geen gek idee, trouwens… Rutte, Wilders, Cohen, Opstelten en Teeven om mee te beginnen. In een zak richting Spanje en bij voorkeur onderweg kwijtraken dat ding.

Ping!

Opeens gaat er bij mij een lampje branden; ik weet wat voor type mensen geklaagd heeft over de poster. Ouders met jonge kinderen, natuurlijk! Die bevinden zich opeens in een dubbele spagaat, ze moeten namelijk uitleggen hoe iemand die niet bestaat toch in een film kan spelen waarvan de hoofdpersoon ook al niet echt is.

Ja, dan kun je nog maar één ding doen en dat is typisch Nederlands gaan klagen en oproepen tot een boycot. Alsof er niets anders te boycotten valt dat wél belangrijk is.

Trouwens, even over die poster: ik vind het de mooiste filmposter sinds jaren, dus als iemand hem over heeft, graag!

Speak Your Mind

*